Czego unikać, żeby nie wypłukiwać żelaza z organizmu a tym samym uniknąć anemii?

Należy przede wszystkim ograniczyć herbatę. Zawiera taniny utrudniające przyswajanie żelaza. Staraj się więc nie łączyć tego napoju z jedzeniem produktów bogatych w żelazo (np. zrezygnuj z herbaty po obiedzie).
Przeczytaj również: Pomoc od wspólnot religijnych
Ogranicz także kawę, ze względu na zawartość szczawianów. Nie wolno: zupek w proszku, konserw, Pepsi coli i Coca coli oraz wędlin peklowanych. Zawierają duże ilości fosforanów, które upośledzają wchłanianie żelaza. Czasem, gdy mamy już stwierdzony niedobór żelaza to sama dieta niestety nie wystarczy.
Przeczytaj również: Krótkowzroczność
Trzeba przyjmować przepisane przez lekarza preparaty żelaza. Doustnie – wtedy pamiętamy, żeby przez godzinę po zażyciu preparatu nie pić herbaty, kawy czy kakao i nie jeść produktów ze składnikami upośledzającymi wchłanianie żelaza. Warto natomiast zjeść bogate w witaminę C cytrusy lub paprykę czy kiszoną kapustę. Jeśli masz problem z wchłanianie żelaza w jelicie cienkim lekarz może przepisać żelazo w zastrzykach lub podać laktoferynę – białko z mleka poprawiające wchłanianie.
Przeczytaj również: Dieta a ćwiczenia